SQL زبان عاشقان داده و پایگاههای اطلاعاتی!

آموزش دیتابیس و زبان SQL در MySQL، Postgresql و SQL Server استک لرن

این پایگاه داده از پردازش داده‌های تراکنشی با حجم بالا، تحلیل‌های پیچیده و ذخیره‌سازی داده‌های ساختاریافته و نیمه‌ساختاریافته پشتیبانی می‌کند. فناوری SQL یک دنیای گسترده و عظیم است و حجم اطلاعات و داده‌های آن در تمامی سازمان‌ها، تجارت‌ها و کسب‌وکارها کمک‌کننده خواهد بود. به‌همین دلیل، توسعه‌دهنده SQL در بازار کار می‌تواند با مزایا و درآمدهای بسیاری مواجه باشد. شما نیز می‌توانید برای سفارش پروژه برنامه ‌نویسی و برون‌سپاری پروژه‌های خود در این زمینه و زمینه‌های مرتبط، از فریلنسرهای پونیشا کمک بگیرید. اولین نسخه از SQL با نام SEQUEL (Structured English Query Language) معرفی شد. این نسخه ابتدا برای مدیریت داده‌های سازمانی مورد استفاده قرار گرفت.

به یادگیری و تمرین ادامه دهید تا به یک متخصص داده چندوجهی تبدیل شوید. همچنین می‌توانید از R برای ایجاد و مدیریت پایگاه‌های داده یا اتصال به پایگاه‌های داده موجود و اجرای پرس‌وجوهای SQL مستقیماً از داخل R استفاده کنید. پکیج‌های زیادی در R وجود دارد که کار با پایگاه‌های داده با استفاده از SQL را آسان می‌کند؛ بنابراین اگر علاقه‌مند به استفاده از هر دو R و SQL هستید، این امکان وجود دارد. بدین‌ترتیب، زبان SEQUEL جدیدی که امروزه نیز از آن استفاده و با نام SQL شناخته می‌شود، با انتشار این دو مقاله، ارائه شد. دان چمبرلین (Don Chamberlin) و ری بویس (Ray Boyce) برای طراحی زبان SEQUEL دو هدف را مدنظر خود قرار دادند.

برای پروژه‌های پیچیده‌تر با نیاز به پردازش داده‌های بزرگ و پیچیده، PostgreSQL یا IBM Db2 گزینه‌های بهتری خواهند بود. در نهایت، SQL Server برای پروژه‌های تجاری و سازمانی با نیاز به یکپارچگی کامل با محصولات مایکروسافت انتخاب مناسبی است. مجموعه دستوراتی که ساختار پایگاه داده را نشانه می‌گیرند و مستقیما بر آن تاثیر می‌گذارند، دستورات DDL نام دارند. این دستورات تنها در ساختار پایگاه داده موثر هستند و محتوای آن را در بر نخواهند گرفت. به عنوان نمونه، دستور مبتنی‌بر حذف یا خلق یک جدول، می‌تواند از مجموعه دستورات DDL به‌حساب آید. دستورات در پرس‌وجوی ساختاریافته (SQL) متناسب با عملکردها و تاثیرگذاری‌ها متفاوت خواهند بود و انواع مختلفی دارند.

در این مقاله، با دستورات زبان SQL آشنا خواهید شد، که شامل SELECT، INSERT، DELETE، UPDATE و سایر مفاهیم کلیدی می‌شود. اگر می‌خواهید مهارت‌های خود را در این زمینه تقویت کنید، توصیه می‌کنیم در دوره‌های آموزش SQL شرکت کنید تا مفاهیم را به صورت عملی یاد بگیرید و از پشتیبانی کامل برخوردار شوید. SQL (Structured Query Language) زبان پرس‌وجوی ساختاریافته یک زبان برنامه‌نویسی خاص دامنه (DSL) است که برای مدیریت و دستکاری داده‌های ذخیره‌شده در پایگاه‌های داده رابطه‌ای (RDBMS) استفاده می‌شود. SQL به کاربران این امکان را می‌دهد تا داده‌ها را به‌طور مؤثری بازیابی، درج، به‌روزرسانی و حذف کنند. SQL به‌عنوان زبان اصلی مدیریت داده‌ها در بسیاری از صنایع و شرکت‌های برتر مانند گوگل و آمازون استفاده می‌شود.

داده‌ها، در پایگاه داده به شکل خام ذخیره می‌شوند و زمانی که از داده‌ها گزارشی تهیه می‌شود یا پردازشی برروی این داده‌ها اعمال می‌شود، نتیجه نهایی در قالب «اطلاعات» (Information) در اختیار کاربر قرار می‌گیرد. SQLمخفف عبارت Structured Query Language است؛ زبانی که برای مدیریت و کنترل پایگاه‌های داده (Database) مورد استفاده قرار می‌گیرد. این زبان کاربران را ممکن می‌سازد تا داده‌ها را ذخیره، بازیابی، به‌روزرسانی و حذف نمایند. به نوعی می‌توان گفت تا برای هر شغلی در زمینه فناوری اطلاعات، اموزش SQL یک مهارت مهم و ارزشمند محسوب می‌شود. این دستورات زبان SQL به شما این امکان را می‌دهند که داده‌ها را وارد کنید، بازیابی کنید، به‌روزرسانی یا حذف کنید. دستورات DDL برای تعریف و تغییر ساختار پایگاه داده و جداول استفاده می‌شوند.

SQL چیست؟ شاید این سوال برای شما نیز پیش آمده باشد که اس کیو ال چیست و چه نقشی در دنیای داده‌ و پایگاه داده دارد. SQL یک زبان برنامه نویسی برای مدیریت و ارتباط با پایگاه‌های داده‌ رابطه‌ای است که به کاربران امکان می‌دهد داده‌ها را به روز‌رسانی، استخراج و یا حذف کنند. SQL با ساختار ساده و کارآمد خود، در اکثر سیستم‌های پایگاه داده‌ای مدرن مورد استفاده قرار می‌گیرد و برای شناسایی عوامل موثر بر سود و زیان مورد استفاده قرار می‌گیرد. امروزه داده‌ها به‌عنوان یکی از ارزشمندترین دارایی‌های سازمان‌ها و شرکت‌ها شناخته می‌شوند. تحلیل دقیق داده‌ها از طریق SQL می‌تواند به شناسایی عوامل موثر بر سود و زیان و ارائه راهکارهای استراتژیک برای پیشبرد اهداف تجاری کمک کند.

DSL درمقابل زبان برنامه‌نویسی عمومی (General Purpose Language – GPL) قرار می‌گیرد که به‌طور گسترده در حوزه‌های مختلف قابل‌استفاده است. این زبان‌ها به شما امکان می‌دهند هر نوع برنامه‌ای با هر نوع منطقی بنویسید که نیاز دارید. داده‌ها در RDBMS در یک جدول ذخیره می‌شوند و یک پایگاه داده معمولاً شامل چندین جدول است. هر جدول با یک نام منحصربه‌فرد شناسایی می‌شود و مجموعه‌ای از ورودی‌های داده مرتبط را در بر می‌گیرد که به‌صورت ردیف‌ها و ستون‌ها ساختاربندی شده‌اند. ستون‌ها در یک جدول به‌عنوان فیلدها شناخته می‌شوند و مقدارهای خاصی از ویژگی‌های جدول را نگه می‌دارند. اگر در صنعتی کار می‌کنید که با داده‌های زیاد سروکار دارد، قطعاً با پایگاه‌های داده آشنا هستید.

به همین خاطر، در دهه 1980، «پایگاه داده رابطه‌ای» (Relational Database) مطرح شد که در ادامه به توضیح آن پرداخته می‌شود. تحلیلگران داده نیز به SQL نیاز زیادی دارند تا داده‌های کلان را واکاوری کرده و الگوریتم‌های اصلی را تشخیص داده و شناسایی نمایند. افرادی که تازه وارد دنیای فناوری اطلاعات شده‌اند، می‌توانند اموزش SQL را به‌عنوان اولین زبان و برای شروع کار خود انتخاب کنند. در این شغل، متخصص وظیفه دارد تا ساخت محصولات برای مدیریت داده‌های حجم بالا را ایجاد کند. یک کارشناس DBA وظیفه دارد تا از مدیریت و همچنین ذخیره درست و کارآمد داده‌ها، اطمینان حاصل کند چراکه اگر کاربر بتواند ترکیب دلخواه خود را با فیلترسازی شخصی داده‌ها بازیابی کند، ارزشمندتر است.

آشنایی با SQL به‌عنوان یکی از ابزارهای اصلی مدیریت و تحلیل داده‌ها، می‌تواند شما را در حرفه‌ای که با داده‌های حجیم سروکار دارد بسیار مؤثر کند. SQL یک زبان برنامه‌نویسی خاص دامنه است که به شما امکان می‌دهد داده‌ها را از پایگاه‌های داده بازیابی، مدیریت و تغییر دهید. با یادگیری زیر زبان‌های SQL مانند DDL ،DML ،DCL ،TCL و DQL و استفاده از ترکیب‌ها و الحاق‌ها (UNION و JOIN)، می‌توانید داده‌های مختلف را ترکیب کنید و به تحلیل‌های عمیق‌تری برسید. همچنین، در مطلب حاضر به تاریخچه مختصری از زبان اس کیو ال، مزایا و معایب این زبان و دستورات اصلی آن نیز اشاره می‌شود. امروزه، داده‌ها یکی از باارزش‌ترین سرمایه‌های سازمان‌ها و شرکت‌ها محسوب می‌شوند. با استفاده از تحلیل داده‌ها می‌توان به دلایل سود و زیان سازمان‌ها پی برد و براساس اطلاعات کسب شده از آن‌ها، راه‌حل‌های مفیدی را به منظور پیشرفت در مسیر تجارت ارائه داد.

نخستین پایگاه‌های داده‌های کامپیوتری در اواخر دهه ۱۹۶۰ ارائه شدند. در آن زمان، بسیاری از پژوهشگران حوزه علوم کامپیوتر بر روی بهبود کار با پایگاه‌های داده تمرکز داشتند. ادگار فرانک تد کاد، مهندس کامپیوتر در شرکت IBM، یکی از این افراد بود. کاد در سال ۱۹۷۰ با ارائه مقاله‌ای با عنوان «A Rational Model of Data for Large Shared Data Banks» ، پایگاه‌های داده رابطه‌ای را در علوم کامپیوتر معرفی کرد. این مقاله بر اساس نظری برای ساختاردهی داده‌ها در جداول، که به هم پیوسته و قابل بازیابی هستند، فراهم آورد و بنیان‌های مدل پایگاه داده رابطه‌ای را شکل داد.

در این مقاله، به بررسی گسترده و دقیق SQL، یکی از مهم‌ترین زبان‌های مورد استفاده برای مدیریت پایگاه‌های داده، پرداختیم. SQL به عنوان یک ابزار قدرتمند برای ویرایش و استخراج داده‌ها از پایگاه‌های داده رابطه‌ای، نقش مهمی در سازماندهی و تحلیل داده‌ در کسب‌وکارها را دارد. ما نه تنها به تعریف و ویژگی‌های کلیدی SQL پرداختیم، بلکه با بررسی انواع دستورات این زبان، کاربرد آن‌ها در سناریوهای واقعی را نیز توضیح دادیم. علاوه بر این، نقش سیستم‌های مدیریت پایگاه داده (DBMS) و تأثیر آن‌ها بر مدیریت آسان‌تر و امنیت داده‌ها را مورد کاوش قرار دادیم. با بررسی انواع مختلف DBMS‌ها، از جمله Oracle, SQL Server, MySQL و MongoDB، قابلیت‌های هر کدام را ارزیابی کردیم.

همین‌طور PostgreSQL به استاندارد SQL نزدیک‌ترین و یکی از پرکاربردترین نسخه‌های SQL است. Select اصلی‌ترین دستور در DQL است و برای استخراج داده‌ها از یک یا چند جدول استفاده می‌شود. این دستور امکان فیلتر کردن، ترکیب، و ترتیب داده‌ها را بر اساس شرایط خاص فراهم می‌آورد. Select می‌تواند با دیگر دستورات مانند WHERE, GROUP BY, و ORDER BY ترکیب شود تا پرس و جوهای دقیق‌تر و مفیدتری ایجاد کند. Revoke برای لغو مجوزهای داده شده به کاربران یا برنامه‌ها استفاده می‌شود. این دستور امنیت پایگاه داده را تقویت می‌کند و اطمینان حاصل می‌کند که تنها کاربران مجاز قادر به دسترسی یا تغییر داده‌ها هستند.

SQL Server از انواع مختلف JOIN از جمله JOIN INNER، SELF JOIN، CROSS JOIN و OUTER JOIN پشتیبانی می کند. در واقع، هر نوع اتصال، نحوه ارتباط دو جدول را در یک کوئری تعریف می کند. اتصال بیرونی (OUTER JOIN) به نوبه خود می توانند به اتصال بیرونی چپ (LEFT OUTER JOINS)، اتصال بیرونی راست (RIGHT OUTER JOINS) و اتصال بیرونی کامل (FULL OUTER JOINS) تقسیم شوند. اگرچه SQL یک استاندارد ANSI/ISO است، اما نسخه های مختلفی از زبان SQL وجود دارد. با این حال، برای انطباق با استاندارد ANSI، همه آن ها حداقل از دستورات اصلی مانند SELECT ،UPDATE ،DELETE ،INSERT ،WHERE به روشی مشابه پشتیبانی می کنند. دامنه SQL شامل پرس و جوی داده ها (data query)، دستکاری داده ها (درج، به روز رسانی و حذف)، تعریف داده ها (ایجاد و ویرایش schema ها) و کنترل دسترسی به داده ها است.

امروز دیگر در هر رشته و شاخه ای که وارد شوید با چیزی به اسم دیتابیس سر و کار دارید . نکته جالب در مورد این کدها و اکثر کدهایی که در زبان SQL  از آن نها استفاده می شود این است که همه این کدها به زبان ما انسان ها نزدیکتر ند تا به زبان کامپیوترها . اینها فقط یک گوشه ای از کارهایی است که با استفاده از SQL  می توانید انجام بدهید . خیلی کارهای دیگر وجود دارد که با استفاده از زبان SQl   می توانید انجام بدهید اما در داخل این دیاگرام از آنها اسمی برده نشده است . البته اینها فقط دو تا مثال ساده بود و گرنه خیلی کارهای دیگر می شود با این زبان ها انجام داد. نظریه اول می گوید که تلفظ صحیح این زبان این است که آن را بصورت ” se-qu-el ”  یا ” سی- کو- ال ”  تلفظ کنیم .

توسعه دهندگان می‌توانند MySQL را بدون پرداخت هزینه مجوز دانلود و بر روی سیستم عامل‌های مختلف یا سرورهای ابری نصب کنند. مای‌اس‌کیو‌ال توسط زبان‌های برنامه نویسی مختلف مانند Python، PHP و جاوا اسکریپت پشتیبانی می‌شود و در پلتفرم‌هایی مانند WordPress و Magento قابل استفاده است. برای آشنایی با این سیستم مدیریت پایگاه داده رابطه‌ای و آشنایی با نحوه دسترسی ریموت به آن شما را به مطالعه مقاله مای‌اس‌کیو‌ال چیست و نحوه دسترسی ریموت به MySQL دعوت می‌نماییم. SQL (Structured Query Language) زبان استاندارد برای مدیریت و دستکاری داده‌ها در پایگاه‌های داده‌های رابطه‌ای است. این زبان به شما امکان می‌دهد داده‌ها را از پایگاه داده‌ها بازیابی، ذخیره، به‌روزرسانی و حذف کنید.

این نوع از توابع را می‌توان درون پایگاه‌های داده تعریف شده کاربران یا پایگاه‌های داده سیستمی ایجاد کرد. پایگاه داده MySQL یکی دیگر از پایگاه‌های داده قدرتمندی است که با زبان کوئری‌نویسی SQL کار می‌کند. یعنی اینکه اطلاعات را به شکل جدولی نگهداری کرده و ارتباطات بین این جداول را مدیریت می‌کنند. به همین دلیل، برای آشنایی بیشتر با توابع SQL می‌توانید فیلم رایگان آموزش کار با توابع SQL در پایگاه داده MySQL را از فرادرس مشاهده کنید. کلمه SQL مخفف کلمات Structured Query Language به معنای زبان کوئری نویسی ساختار یافته میباشد.

نرم‌افزار مدیریت پایگاه داده SQL Server دو نوع تابع اصلی را ارائه می‌دهد. در این مطلب از مجله فرادرس، با انواع توابع SQL آشنا شده و برای هر کدام مثال مناسبی را بررسی کرده‌ایم. کاربران پایگاه داده‌ای که به خوبی ندانند Function در SQL چیست، نمی‌توانند تمام عملیات مورد نظر خود بر روی داده‌ها را به شکل صحیح پیاده‌سازی کنند. به همین دلیل گفته می‌‌شود که داشتن توانایی کار با Function در SQL یکی از مهم‌ترین نیاز‌های مدیران پایگاه داده است. MySQL یک سیستم مدیریت پایگاه داده رابطه‌ای منبع باز است که توسط اوراکل ارائه شده است و برای ذخیره، مدیریت و بازیابی داده‌ها به کار می‌رود.

Transact-SQL (T-SQL) نیز یک افزونه برنامه‌نویسی از Sybase و Microsoft است که اجازه تعریف متغیرهای محلی، کنترل تراکنش و مدیریت استثنا و خطا را می‌دهد و در Microsoft SQL Server استفاده می‌شود. پایگاه داده یا همان Database به مجموعه سازمان یافته از داده‌ها اشاره دارد که در یک سیستم کامپیوتری ذخیره شده و توسط سیستم مدیریت پایگاه داده (DBMS) کنترل می‌شوند. این پایگاه داده می‌تواند شامل انواع مختلفی از داده‌ها از جمله کلمات، اعداد، تصاویر، ویدیوها و فایل‌ها باشد. داده‌ها در پایگاه‌های داده به صورت جدول‌ها مدل‌سازی می‌شوند که این امر باعث کارایی بالای پرس‌وجو و پردازش داده‌ها می‌شود. زبان پرس‌وجوی SQL به‌طور معمول برای پرس‌وجو و نوشتن داده‌ها استفاده می‌شود.

MariaDB به‌ویژه برای پروژه‌هایی که به عملکرد بالا و پشتیبانی از حجم زیادی از داده نیاز دارند، مناسب است. SQLite یک پایگاه داده سبک است که نیاز به سرور ندارد و به‌طور گسترده در اپلیکیشن‌های موبایل و دسکتاپ استفاده می‌شود. این پایگاه داده به‌دلیل سادگی، عملکرد بالا و حجم کم، گزینه‌ای عالی برای پروژه‌های کوچک و کم‌حجم است. SQLite بیشتر در برنامه‌های تک‌کاربره و برای ذخیره‌سازی داده‌های محلی در دستگاه‌های موبایل یا دسکتاپ کاربرد دارد. SQL یک زبان تحلیلی ساختاریافته و در واقع یک زبان کامپیوتری است که برای استخراج اطلاعات از پایگاه‌های داده طراحی شده است. SQL در معنا، مخفف‌شده عبارت Structured Query Language است که در فارسی به «زبان پرس‌وجوی ساختاریافته» معنا می‌شود.

این زبان یک زبان پرس و جوی ساختاریافته و یک زبان برنامه نویسی استاندارد شده است که برای مدیریت پایگاه داده های رابطه ای و انجام عملیات های مختلف بر روی داده های موجود در آن ها استفاده می شود. در دنیای اطلاعات و فناوری، مدیریت داده‌ها از اهمیت بسیاری برخوردار است. پایگاه‌های داده برای ذخیره، مدیریت و بازیابی اطلاعات استفاده می‌شوند. در این راستا، SQL (Structured Query Language) به عنوان یک زبان برنامه‌ نویسی استاندارد برای مدیریت پایگاه‌های داده شناخته شده است. در این مقاله از پورتال جامع مهندسین ایران، با مفاهیم و کاربردهای SQL آشنا خواهیم شد. هدف از مقاله حاضر این بود به این پرسش پاسخ داده شود که زبان SQL چیست و علاقه‌مندان به این زبان چه استفاده‌هایی می‌توانند از آن داشته باشند.


برنامه نويسي چيست